25 januari 2024, 19:30 - 21:30 uur

Ziel zoekt zin – Hoe verder als je geloof het niet meer doet

Een crisis kan je doen schudden op je grondvesten. Hoe ga je verder als alles anders is? Journalist Pauline Weseman neemt je mee in haar zoektocht en die van tientallen geïnterviewden. In de aansluitende workshop laat ze haar publiek interactief ontdekken: wat helpt jou wanneer het erop aankomt en hoe geef je daar meer ruimte aan?

Over ‘Ziel zoekt zin’

Pauline Weseman was jarenlang gelukkig in het evangelisch christendom, waarin ze – achteraf gezien – haar geloof op ieder onderwerp kon ‘rondbreien’. Tot de werkelijkheid erdoorheen brak. Haar vaste geloofsbeelden gingen op de helling. Nadat ze haar man verloor, brak een nieuwe crisis aan en ging haar geloof echt stuk. Toch bleef het geloof haar trekken en besloot ze te rade te gaan bij andere gelovige zoekers, nieuwsgierig naar vormen van nieuw christendom.
Voor Trouw en Volzin vroeg zij zinzoekers twee jaar lang naar hun keerpunt, waarin zij niet meer op de oude voet verder wilden of konden, maar hun christelijke wortels niet los wilden laten. Dan blijkt dat juist door een crisis nieuwe ideeën en vormen van zingeving ontstaan. Deze mensen komen uit bij een – voor hen – verrassend nieuw, doorleefd christendom. Met ruimte voor creativiteit, kunst, poëzie, lichamelijkheid en activisme.

De interviews, reportages en duidende essays verschijnen eind 2022 in het boek ‘Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet’ bij Uitgeverij Zilt. Terwijl de interviews rond het boek nog verschijnen, krijgt Pauline Weseman zelf met de ziekte te maken en voltrekt zich opnieuw een zoektocht naar zin en betekenis. In hoeverre speelt het geloof daarin nog een rol?

In deze lezing neemt Pauline Weseman je mee in haar zoektocht. In de workshop daarna laat ze haar publiek interactief ontdekken: wat helpt mij wanneer het erop aankomt en hoe geef ik daar meer ruimte aan?

Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en informeel gesprek.

Over Pauline Weseman

Pauline Weseman (1972) is journalist, auteur, religiewetenschapper en biografisch coach. Ruim 30 jaar schrijft ze voor diverse media. Sinds 2012 geeft ze les op de School voor de Journalistiek in Utrecht, onder meer in levensbeschouwing, interculturele communicatie en creatief schrijven. Ze geeft schrijfretraites, workshops en lezingen over het levensverhaal, zoals in Dominicanenklooster in Huissen. Ook leidt zij mede mystiek-christelijke meditaties vanuit het Huis voor de Ziel in Utrecht. www.paulineweseman.nl

Dit evenement is al geweest