1 december 2023, 20:00 - 22:00 uur

Overweldigend, leven met wat je niet in de hand hebt

Prikkelende inspirerende teksten en zorgvuldig gekozen liedjes brengen de inhoud van het boek ‘Overweldigend’ dichterbij deze avond. Hoe kun je van het leven blijven houden als je de greep erop hebt verloren, dat is de vraag die centraal staat. Dat het leven niet maakbaar is of te plannen, dringt zich met de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie en de klimaatcrisis onontkoombaar aan ons op.

Over ‘Overweldigend, leven met wat je niet in de hand hebt’

Vroeger moesten we alles nemen zoals het kwam. De Voorzienigheid of het lot bedeelde ons iets toe: de mens wikt, God beschikt. Als reactie gingen we onze eigen autonomie benadrukken en dachten we dat wijzelf de wereld in onze greep konden krijgen. Met geen van beide houdingen komen we verder.
Kunnen we vandaag een nieuwe religieuze houding vinden tegenover dat wat aan onze greep ontsnapt? Hoe komen we weer in cadans met onszelf, met elkaar, met de natuur? Kunnen we ook dansen met God? Heeft God de wereld dan wél in de hand? Hoe zit dat met zijn Voorzienigheid?

Het héle leven ís overweldigend, is de stelling die Frits de Lange in zijn boek verdedigt. Hij zoekt naar een manier om met die overweldiging om te gaan, zodat hij er niet door verpletterd wordt, maar er zijn geluk in vindt. Hij verweeft inzichten van grote denkers met persoonlijke ervaringen en laat ons inzien dat overweldiging zo slecht nog niet is. De afwisseling met mooie indringende liedjes van Maarten van Roozendaal tot De Dijk, van Nick Cave tot Leonard Cohen, gezongen door Eessa Frieman maken het tot een warm geheel.
Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en informeel nagesprek.
Met boekverkoop en signeersessie.

Over Frits de Lange

Frits de Lange is onderzoeker, schrijver en spreker. Van 1997-2021 was hij hoogleraar Ethiek aan de PThU in Groningen. Tevens is hij (sinds 2009) Buitengewoon Hoogleraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Eerder verschenen van hem Heilige onrust en Eindelijk volwassen. Meer info: www.fritsdelange.nl

Over Eessa Frieman

Eessa Frieman zong zo’n tien jaar in het kleinkunstkoor Au Bain Marie (twaalf muzikale zangeressen uit Noord-Nederland), o.l.v. dirigente/arrangeur Akke Feenstra. Ze maakt nu – met Frits de Lange, die haar begeleidt– deel uit van de muziekgroep MEEZZ.

Dit evenement is al geweest