3 november 2023, 19:30 - 21:30 uur

De Inspiratie van Huub Oosterhuis

Marc van Dijk schreef eerder al de biografie ‘De Paus van Amsterdam’ over het leven en werk van Huub Oosterhuis welke destijds lovend ontvangen werd. Deze avond voor Walburg in Tiel presenteert hij zijn nieuwe, geactualiseerde biografie van de eigenzinnige dichter en theoloog Huub Oosterhuis die met zijn kerkliederen het geloofsleven in Nederland diepgaand beïnvloedde. ‘Intelligente biografie’ – NRC.

Over ‘Huub Oosterhuis – De biografie’

Eerste Paasdag 2023 stierf bekend theoloog en priester Huub Oosterhuis. Daarom nu een geactualiseerde editie van Huub Oosterhuis met een nieuw laatste hoofdstuk en een nieuwe proloog en epiloog. In Huub Oosterhuis ‘De biografie’ vertelt Marc van Dijk het levensverhaal van de bekende theoloog en dichter. Van zijn kinderjaren in bezet Amsterdam tot zijn laatste uren. Oosterhuis las de Bijbel als een politiek manifest, schreef liederen die in meerdere talen gezongen worden en stichtte culturele podia als De Balie, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Hij verbond zich met de SP, maar ook met de koninklijke familie. Nadat hij met Rome in conflict raakte over het verplichte celibaat, zette hij zijn werk voort op eigen kracht. Hij wilde de grenzen tussen religie, politiek en poëzie opheffen. Zijn taal oversteeg tegenstellingen en bracht nieuwe bezieling in een tijd van snelle secularisatie. Marc van Dijk interviewde Huub Oosterhuis gedurende vele jaren voor deze biografie. Oosterhuis heeft zijn eigen woorden geautoriseerd. Ook de kroongetuigen uit zijn leven komen aan het woord; zijn kinderen Tjeerd en Trijntje, (oud-)collega’s en (ex-)geliefden.

In het tweede deel van deze avond is er de mogelijkheid om vragen te stellen.
Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en informeel nagesprek.
Met boekverkoop en signeersessie.

Over Marc van Dijk

Marc van Dijk (1979) is journalist en kunstenaar. Hij schrijft over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine. Met Daan Roovers, de Denker des Vaderlands 2019-2021, schreef hij Wij zijn de politiek (2019, Ambo|Anthos). Met tekenaar Sander ter Steege maakt hij Becky Breinstein, een filosofische graphic-novelserie voor 10+ (Ten Have).

Dit evenement is al geweest